På de ukentlige speidermøtene våres er målet å ha flest mulig aktiviteter utendørs, kun ved svært dårlig vær, for mye snø eller for mange kuldegrader trekker vi innendørs.
Uteområdet ved Bråstadhuset består av mye skog og natur. En svært velvillig grunneier gjør at vi kan boltre oss nokså fritt her. Blant annet har fått lov til i området å bygge vår egen lavvo og et lite leirsted med to permanente gapahuker.
Ett speiderordtak sier: «Er det ikke moro, så er det ikke speiding». Speiding er og kan være svært allsidig, mange områder og aktiviteter kan favnes inn.
Vårt mål, i tillegg til at det skal være gøy, er at speiderne skal bli mest mulig selvstendige og lære ting som kommer til nytte senere i livet og da spesielt innen områdene natur og friluftsliv. Førstehjelp, orientering, bålopptenning, primitiv mat, knivbruk og pionering er noen av stikkordene her.
I tillegg til å lære og øve på ting, har vi tradisjon for også bruke hendene og lage nyttige ting: Snekre sin egen fuglekasse, lage fuglemat til vinterforing av fugler, isbrodder for ferdsel på is, samt lage sin egen kniv, er noen av tingene som har stått på programmet. (Leirstedet og lavvoen i nærområdet har speiderne, sammen med lederne, bygget!)
Beverarbeidet gir tilbud om å starte som speider allerede som 6-åring (fra 1. klassetrinn). Allerede i 6-årsalderen har barn en klar opplevelse av vennskap og samhold. Gjennom opplevelse av fellesskapet i beverkolonien starter den enkeltes utvikling av ansvar og selvstendighet.
Flokken er småspeidernes arbeidsenhet. Flokken er for 8-9-åringer, og småspeidertiden strekker seg over to år. Barn i 3-4. klasse liker spenning og lever seg lett i fantasisituasjoner. Særlig hvis du selv prøver å leve deg inn i historien. De har ofte mange ideer til lek og kan se nye måter å gjøre ting på. Gjennom leken prøver de nye roller, de lærer å være sammen, de lærere seg nye ferdigheter og de skaffer seg kunnskap.
Dette er en tid hvor speiderne utvikler seg veldig mye og det er viktig å gi speiderne relevante utfordringer gjennom alderstilpasset program og progresjon i aktiviteter og ansvar. Speiderprogrammet for troppen er derfor delt i to - et stifinnerprogram for 5.-7. klassetrinn og et vandrerprogram for 8.-10. klassetrinn.
Arbeidet i troppen er basert på arbeid i patruljer og mer selvstendig læring. Bruk av patruljesystemet med ledere som veiledere, tilegning av praktiske ferdigheter via «learning by doing», opplevelse, variasjon, ansvarstrening og noe prosjektarbeid står sentralt i både stifinner- og vandrerprogrammet.
Spør en folk som har hatt en speiderfortid om hva de husker best fra denne tiden, vil nok de fleste trekke frem gode minner fra overnattingsturer og leirer. Enten det har vært hytteturer, kanoturer, sykkelturer, overnatting i telt på leir eller kanskje overnatting under en presenningsgapahuk i skogen. Spesielt det sosiale på slike turer og leirer trekkes da frem.
Vi satser på å få til flere typer overnattingsturer i løpet av året, enten kun i gruppa, men også turer hvor korps og krets er arrangører. Antall turer vil imidlertid ikke være så mange for de minste speiderne.
Ett tradisjonelt arrangement for både speidere og foreldre må nevnes. Dersom gode isforhold har vi en årlig Isfiskekonkurranse på Sørsvann.
I speideren har vi ofte konkurranser, konkurranser hvor patruljen sammen skal vise sine ferdigheter og kunnskaper innen f.eks. førstehjelp, kart og kompass, naturkunnskap og kreativitet. Vår speidergruppe har tradisjon for å være med på den årlige SMUL konkurransen, en kretskonkurranse for bever og småspeidere.
De eldre speiderne deltar på den årlige Kretsbannerkonkurranse. Beste patrulje her får æren av å oppbevare og bruke Kretsbanneret frem til den neste kretsbannerkonkurransen.
I tillegg er de tre beste patruljene kvalifisert til deltakelse NM i speiding!
Vår gruppe har hatt Kretsbanneret flere ganger og har vært med på NM en god del ganger.
Sommerstid er det tid for å dra på en ukes leir for de eldste speiderne. Leirene alternerer mellom korps-, krets- og landsleirer.
Oppe på heia mellom Omholt og Løddesøl finner du hytta vår. En hytte som vi har sammen med Froland MSK speidergruppe. En skikkelig sjarmerende speiderhytte, uten innlagt vann og strøm, og med utedo! Hytta var opprinnelig en tysk offisersmesse fra krigens dager som sto på Hove. I 1950 ble den demontert og satt opp igjen der den nå står.
I speideren lærer barn og ungdom mange nyttige og praktiske ferdigheter de kan ta med seg videre i livet. De møter utfordringer og opplever mestring, og speideren er på den måten med på å bygge robuste mennesker.
"Formålet til Norges speiderforbund er å utvikle mennesker til selvstendighet og til å ta aktivt ansvar i samfunnet, i samsvar med forbundets verdigrunnlag" - Norges speiderforbund.
Eksempler på aktiviteter i speideren:
VI HAR ALLTID BEHOV FOR FLERE SPEIDERLEDERE.
Som speiderleder bidrar du til å gi barn og unge meningsfylte opplevelser fulle av lek, læring og mestring. For å bli speiderleder kreves medlemsskap i Norges speiderforbund og gyldig politiattest. Ta kontakt med Rune om du ønsker å bli speiderleder i 1. Bråstad MSK.